1599 patienter besvarade enkäten via mobiltelefon eller papper. Frågorna besvarades utifrån en femgradig skala, där 1 anger Nej, inte alls och 5 Ja, helt och hållet. Svarsalternativet Ej aktuellt fanns även angivet. Nedan ses årets siffror i jämförelse med 2020 och 2021.

- Patientfokuserad vård
- Befintlig sida: Somatisk specialistvård arbetar med dela...
3.4 Somatisk specialistvård arbetar med delaktighet
Under sitt akutbesök tillfrågas närakuternas patienter om vården
Närakutverksamheten ser det som mycket värdefullt att ta tillvara patienternas upplevelse för att komma vidare i utvecklings- och förbättringsarbetet. Under två kortare perioder årligen genomförs en patientenkät inom närakuterna. Enkätfrågorna är inspirerade av den nationella patientenkäten för landets akutmottagningar.
Kände du dig väl omhändertagen och trygg när du var på närakuten?

Var du delaktig i besluten beträffande din vård/behandling i den utsträckning du önskade?

Bemötte personalen dig med medkänsla och omsorg?

Skulle du rekommendera närakuten till någon i din situation?

* n=1 599
Akademiskt specialistcentrum – specialistvård och forskning tillsammans med patienterna
Vid Akademiskt specialistcentrum finns sedan starten ett patientråd som samlar företrädare för de patientgrupper som verksamheten riktar sig till. Detta patientråd är en del i Akademiskt specialistcentrums mål att öka kunskapen hos patienter och säkerställa informationskvalitet avseende planeringen för patienter med kronisk sjukdom. Akademiskt specialistcentrum arbetar strategiskt med 14 patientorganisationer för att i olika sammanhang och tillfällen få möjlighet att ta del av patienters erfarenheter och kunskap för att förbättra verksamheten Patientrådet syftar framför allt till att personalen och patientrepresentanterna tillsammans skall utveckla verksamheten.
Frågor som diskuteras och tas beslut kring gäller allt ifrån lokalernas utformning, till bemötande, e-hälsotjänster, digitala verktyg, tillgänglighet, enheternas uppdrag med mera. Patientrådet och dess självklara del i Akademiskt specialistcentrums verksamhetsutveckling är i många fall vägledande i hur man skall prioritera samt lett till en hel del förbättrade arbetssätt.

Akademiskt specialistcentrum har även ett viktigt utbildningsuppdrag där vi tar emot studenter från alla utbildningar där vi själva har professionsrepresentanter på plats, det vill säga läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och kuratorer. Som en del av den verksamhetsförlagda utbildningen på Akademiskt specialistcentrum ingår momentet att träffa patientföreträdare som berättar om hur det är att leva med en kronisk sjukdom. Denna form av småskaligt, intimt, icke vårdrelaterat möte med patienter förekommer ingen annanstans i dessa utbildningar, och sessionerna värderas väldigt högt av både studenter såväl som patientföreträdare, vilket framkommer tydligt i våra regelbundna utvärderingar.
För att undersöka patientnöjdheten görs patientenkäter
Skulle du rekommendera Akademiskt specialistcentrum till någon i din situation?
